Direktlänk till inlägg 23 april 2007

Gud kan inte rädda världen, det kan bara människan göra

Av Annica - 23 april 2007 10:01

Igår hade jag en diskussion med ett Jehovas Vittne. Jag blir så ledsen när jag tänker på religioner, för det känns som att man lutar sig mot något för att själv slippa ta ansvar. Den här kvinnan sa att en dag kommer Gud att ta över och härska på jorden. Först kommer allting att bli ohållbart, och sedan kommer Gud att ta över, sa hon. "Och det ser man ju nu, att det är på väg åt det hållet" menar hon, och fortsätter med att säga "så det känns skönt att veta att det kommer bli bra sen"


Jag blir rädd när hon säger så!!! För mig är det samma sak som att säga att man inte behöver bry sig, för det kommer bli bra sen. Tror hon att en svältande familj i Sudan bryr sig ett jävla dugg om hennes böner? Att en man i Bagdad som förlorat sin fru i en bilbomb tänker att "det gör inget, för Gud kommer ta hand om detta sen", eller att en liten pojke i Moldavien som tvingas ha sex med tjocka gamla gubbar tycker att hon gör helt rätt som sitter hemma på sin kammare och ber????


Det som verkligen gör skillnad är att engagera sig antingen politiskt eller i organisationer för att försöka stoppa världens lidande, dvs göra något konkret. Religioner är förlegade, de funkar inte, är inte det rätt uppenbart? Jorden hade varit en trevligare plats om religioner inte funnits, vem kan säga emot det? Sedan att man vill tro för att det ger trygghet, det kan jag leva med, men berätta för mig vad Gud gör för att hjälpa alla som lider? Vad gör han, egentligen?

 
 
Ingen bild

Sofie

23 april 2007 23:19

Okej, om du nu VILL ha mothugg kan jag väl inte motstå då... ;)
"berätta för mig vad Gud gör för att hjälpa alla som lider? "
Det beror kanske på hur man definierar Gud? tänker man på honom som en gubbe bland molnen som styr över människornas öden (som konstiga gumman verkade göra) kanske han framstår som grym och omänsklig. Men om man tänker sig (som jag gör) att Gud=Kärlek så tror jag nog att det är han/kärleken som är grunden till alla krafter som arbetar MOT alla de hemska saker du beskriver. Som motiverar människor att gå ut och göra något konkret mot barnprostition eller skicka hjälpsändningar mot svälten. Det beror nog bara på hur man tänker på det och hur man definierar=)
/Sofie (som är smyg-kristen, men säg det inte till nån ;) )

 
Ingen bild

Bergis

24 april 2007 08:34

Ja, Annika det var inte dåligt vad du tar i.

 
Ingen bild

Annica

24 april 2007 09:31

Sofie - Ja om Gud är den goda kraften som motiverar människan till handling är det naturligtvis toppen med religion! Men jag sätter mig emot den här "laid back"-attityden, att det ordnar sig utan att man själv behöver göra något.
Fika/lunch imorgon vid ett, vad tycks?

 
Ingen bild

Sofie

24 april 2007 10:22

Det låter jättebra! Kanske vore schysst att sitta ute? Vad tror du om Gotlands? (Om de har öppet vill säga?) Om det är stängt kan man ju gå till Lions, de har ju oxå uteservering? Vad tycker du?

 
Ingen bild

Daniel

24 april 2007 14:26

Shit (wo)man, detta är nog ett av de bästa inläggen jag läst från din sida. Håller med dig överlag, även om det självklart finns nyanser i debatten. Religioner är överlag ett otyg, samtidigt som många utövare ofta arbetar med humanitära frågor och liknande. För mig blir det problematiskt främst när (precis som du säger) folk använder sig av religion för att avsäga sig ansvar inför olika situationer samt när religion används i politiska syften för att styra ett folk eller hota en annan folkgrupp. Vilket ju känns som att det typ händer hela tiden i de flesta jävla länder. Se för övrigt dokumentären Jesus Camp om du vill be än mer upprörd. Rekomenderas varmt. Som en passus: varje gång jag skrev om politik eller liknande i min gamla blogg var det typ ingen som kommenterade heller. Oh, well. Ut i solen!

 
Ingen bild

Annica

24 april 2007 15:37

Undrar vad det beror på, om det är för att man inte orkar debattera, inte vill visa vad man tycker eller helt enkelt inte vet vart man står?
Jag ska kolla in den där dokumentären om jag lyckas få tag i den! Då kommer det kanske ett nytt inlägg sen :)
Vi ses på torsdag, hoppas att det är fint väder då så att vi kan sitta ute och dricka öl o käka nachos (pyttipanna för din del då kanske) KRAM!

 
Nineve

Nineve

24 april 2007 23:11

Klart du kan få en kommentar. DU ÄR RELIGIÖS!!! men givetvis tänker människor i princip aldrig om "verkligheten" att det skulle vara religion, det gör inte kristna heller. Varför har du den övertygelsen du har? för att slippa ta ansvar? Din övertygelse är den förlegad? Och om du gämför vad de som har den övertygelsen som du har med kristna vem gör mest för de utsatta? mest för att minska lidandet? Man ska inte tävla i barmhärtighet men du bör nog kritisera dina egna led i första hand.

http://nineves.blogspot.com

 
Ingen bild

Annica

25 april 2007 08:50

Nineve - Självklart ska man inte tävla i barmhärtighet, det var inte så jag menade! Och visst man ska kritisera sig själv i första hand, vilket jag gör -tro mig! För jag gör i princip ingenting för att minska lidandet i världen tyvärr, förutom att försöka hålla mig påläst. Vad jag ville få fram med inlägget var att jag inte tror att böner hjälper människor i kris, utan att endast praktiskt handlande kan göra skillnad.
För övrigt anser jag inte att du svarade på mina frågor, utan du vände de bara emot mig. Det övertygar inte mig om att du har rätt och jag har fel!

 
Maria

Maria

6 maj 2007 12:23

Hej. Man kan vara religiös och man kan vara troende. Det är en viss skillnad... Jag tror på Gud och vet att Jesus lever idag. Det finns en uttalad stor ondska i världen, vet du det? Gud är ingen som inte ser, han gråter över allt elände. Det finns en makt som heter Satan som styr på jorden, har du märkt det? Se på min sida där förklaringar och Guds Ord finns. Kanske du får en annan uppfattning. Jag tillhör inte Jehovas... Det är tämligen svårt att förklara vem Gud är för den som inte haft ett personligt möte med densamme. /mvh Maria

http://livet.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Annica

6 maj 2007 14:34

Hej,
jo nog vet jag att världen är full av ondska! Men jag tror att människan själv är ansvarig, och inte något högre makt (Satan). På samma vis tror jag att människan själv måste reda upp detta, och inte förlita sig på Gud.

Tack för kommentaren!

 
Ingen bild

Boda

4 juni 2007 07:58

När har Människor räddat världen? Se bara under alla tusen år, hur människor, som Fått både Hjärna, Känslor, och Fri vilja, hur de använder den. Förstör naturen på alla möjliga sätt, skiter i att använda kondom och att vara trogna och fortsätter smitta ned med hiv och annat, tar emot blod- för att slippa DÖ och istäleet blir HIV bärare, krigar- för att de inte "kan älska sin näste. så som sig själv", är pedofiler, våldtar, köper och säljer sex och pornografi,Ja folk tror på politik och tror att tex FN och Greenpeace kan rädda världen, Du säger att man "inte tar ansvar själv om man är troende", När har Människan räddat världen, eller gjort den bättre, eller gått åt rätt håll??? Varför tror du världen serut som en misär? Kanske just för att människan TROT att de kan sköta sig själva, och föraktar Bibeln, tycker den är omodern, och istället forsätter med alla möjliga omoraliska vanor och förlitar sig på sig själva. Läs Ordspråksboken 3:5, 6

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Annica - 17 juli 2009 18:01

Jag avskyr att vissa inte har någon arbetsmoral. Samma minut som klockan slår 16:27 då måste man lämna jobbet för annars är det världens grej för då måste man jobba ÖVER! Medans andra alltid jobbar en massa, men vad är tacken för det? Var snorförbann...

Av Annica - 29 juni 2009 16:56

Alltså vad är det som händer med folk när de får barn egentligen? Varenda kotte på Facebook ska lägga ut tusen bilder på sin unge och sedan i varenda statusuppdatering så får man redan på vad barnet har gjort. T ex fått en tand, badat, myst i solen e...

Av Annica - 26 juni 2009 16:48

Majken Jackson är död. Jag ville inte skriva ett blogginlägg om det för det gör ju alla andra, men jag kan inte låta bli. Jag är inget fan (men jag gillar en del han gjort - earthsong till exempel) men jag blir ändå ledsen över att han dött. Man ska ...

Av Annica - 24 juni 2009 19:14

Det här med musik är ju ett kapitel för sig. Jag själv brukar hitta låtar som jag lyssnar på dag ut och dag in i ett par veckors tid tills jag tröttnar på dem och nästa tar vid. Under tiden jag lyssnar på dem förstår jag inte hur jag någonsin ska kun...

Av Annica - 21 juni 2009 20:13

Det är med förfäran jag följer valet i Iran i media. Jag älskar att det iranska folket gör uppror, fan vad härligt det är med engagemang och en vägran att acceptera ett förtryck! Det är förfärligt att blod ska behöva spillas men den kämparandan som b...

Ovido - Quiz & Flashcards